Pot ser pensem que beure’s un got de suc és sinònim de menjar fruita però hem de saber que això no és exactament així i que el consum en excés de sucs de fruita té alguns inconvenients.
Així com el consum de fruita fresca i sencera (mastegada!) està clarament recomanat i és considera preventiva per al sobrepès i bona per al tractament de l’obesitat i el sobrepès, no passa així amb el consum de sucs de fruita, encara que siguin fets a casa.
La raó és que un suc conté quasi tant de sucre i tantes calories com un refresc. Els sucres presents en un suc, encara que estigui acabat d’exprimir, són considerats sucres lliures, segons la OMS i per tant són dels que cal limitar-ne el seu consum.
Per entendre’ns millor, “sucres lliures” són els que estan presents de forma natural en els sucs de fruites, mel i xarops i també són els sucres afegits pels fabricants, cuiners i consumidors als aliments… però no són els que contenen les fruites senceres.
Aquest tipus de sucres lliures són els que se sospita que estan implicats en malalties cròniques com ara l’obesitat i diabetis tipus 2, són els que n’hem de limitar el consum i és per això doncs, que es recomana limitar el suc de fruita a un got al dia com a màxim.
Els sucs no tenen els mateixos efectes fisiològics que la fruita sencera, encara que continguin tota la polpa, siguin casolans i siguin acabats d’exprimir:
- Els sucs atipen menys que la fruita sencera. Un suc pot ser consumit de forma molt més ràpida que la fruita, per això encara que aporti les mateixes kilocalories, no és equivalent. En el cas de la fruita el fet d’haver de mastegar i la feina del nostre organisme per alliberar els nutrients en retarden l’absorció i per tant sacien més.
- A més, en nens un altre dels motius per evitar-los és que no estimula la masticació.
- Pensem que normalment no es fa un suc amb només una fruita sino que se n’hi posa més d’una, per tant estem ingerint més calories i més sucres que si et mengessis la fruita sencera (que només en menjaries una!).
És cert que els sucs són una font de vitamina C però també cal dir que en la nostra societat i segons la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) les recomanacions d’ingesta de vitamina C es pot assolir fàcilment amb una dieta saludable i que segons les darreres enquestes la població espanyola té una ingesta “adequada” d’aquesta vitamina.
Per tant sempre serà més recomanable menjar-se la fruita sencera enlloc d’un suc i menys encara hem de beure suc en substitució de l’aigua quan tenim set!