Doncs no, no tot el que trobem a les neveres del súper en format iogurt són estrictament iogurts. Segons la darrera Norma del iogurt aprovada el 2014 per l’Estat Espanyol, RD 271/2014 del 11 d’abril, perquè un iogurt es pugui denominar així ha de ser llet coagulada obtinguda per la fermentació làctica mitjançant dos bacteris, el Lactobacillus delbrueckii subs. bulgaricus i el Streptococcus thermphilus, i a més aquests bacteris han d’estar vius i presents en una quantitat mínima de 107 unitats formadores de colònies per g o ml.
Dit això els preuats “iogurts” amb bífidus o lactobacillus casei, estrictament no es poden anomenar iogurts perquè no són llet fermentada pels bacteris abans esmentats sinó per uns altres, són per tant llet fermentada. De fet a l’etiqueta és aquesta nomenclatura la que hi consta, us hi havíeu fixat? Les característiques són similars: és llet coagulada, fermentada per bacteris, amb un pH àcid i que contenen gran quantitat d’aquests bacteris vius.
Aquesta llet fermentada per altres bacteris té unes característiques molt similars als iogurts (textura, gust… i per suposat un format de venta gairebé calcat)
I totes les propietats saludables que se li atribueixen als iogurts?
Qualsevol declaració de propietat saludable que s’atribueixi a un aliment ha d’estar autoritzada per la EFSA (Agència Europea de seguretat Alimentària) i s’hauran d’haver aportat prèviament proves científiques que ho avalin. Fins ara, l’única propietat saludable que l’EFSA ha autoritzat als iogurts i les llets fermentades és que els seus cultius vius milloren la digestió de la lactosa del producte en persones amb problemes per a digerir-la.
Totes les altres propietats que se’ls atribuïa i que la publicitat ens ha anat inculcant durant tant de temps estan desestimades per la UE perquè no hi ha informes científics concloents que ho justifiquen.
Per tant per molts bacteris que contingui un iogurt o llet fermentada no farà “que les teves digestions siguin més lleugeres o ajudarà a regular l’activitat intestinal”, o no ho farà gràcies als bacteris que conté sinó gràcies als clorurs que contenen.
Dels clorurs no n’havíem parlat, i les etiquetes tampoc ho fan, o ho fan amb la lletra molt petita, però hem de saber que els iogurts o llets fermentades contenen clorurs de forma natural que provenen de sals minerals, aquests clorurs produeixen àcid clorhídric a l’estómac i això és el que contribueix a una digestió normal. Aquesta propietat sí que es pot anomenar a les etiquetes perquè sí que està reconeguda per la EFSA (sempre que en continguin la mínima quantitat que estableixen a la legislació corresponent)
PER TANT, sí, són saludables els iogurts i les llets fermentades, encara que no hem de pensar que salut i iogurt són sinònims! I sobretot, no són miraculosos, i mai compensaran una dieta que no sigui saludable!